Версія для друку
П'ятниця, 11 жовтня 2019 20:07

Відбулися районні урочистості з нагоди дня захисника України, 77-ої річниці створення УПА та Дня Українського козацтва

Дата 14 жовтня здавна особлива для українців: адже на свято Покрови Пресвятої Богородиці упродовж багатьох років ми відзначаємо День Українського козацтва, річницю створення Української Повстанської Армії, а починаючи з 2014 року цей день обрано для вшанування на державному рівні усіх захисників України – перш за все, воїнів, що стримують російського агресора на Сході країни, військових, волонтерів тощо. Саме тому День захисника України – свято мужності, героїзму, національної гідності, патріотизму, які притаманні нашим захисникам, а з іншого боку – це день особливого вияву шани, вдячності, поваги усього суспільства своїм героям.

Тож сьогодні, 11 жовтня 2019 року, напередодні свята, у приміщенні центральної районної бібліотеки відбулася урочиста зустріч і тематичний захід, приурочені Дню захисника України, 77-ій річниці створення УПА, Дню Українського козацтва за участі керівництва районної влади, органів місцевого самоврядування, учасників АТО-ООС, ветеранів Української Повстанської Армії, воїнів – інтернаціоналістів, родин загиблих учасників АТО, представників політичних партій та громадських організацій, духовенства, громадськості.

Перед початком урочистої зустрічі декан Ковельського міського деканату протоієрей Василь Мичко, спільно із військовими капеланами, за доброю християнською традицією звершив молитву, потому урочисто прозвучав Державний Гімн України. Ведучі заходу  Анастасія Іллічова, учениця зразкового художнього колективу - драматичного гуртка «Дивослово» та Назар Фурман, учень закладу загальної середньої освіти села Білин розповіли про мужню боротьбу українського народу  за власну ідентичність та державність.

Вітальне слово виголосили керівники районної влади – голова районної ради Андрій Броїло та перший заступник голови райдержадміністрації Роман Кульцман.

«Нині Україні потрібні справжня козацька сила, патріотизм повстанців та щире прагнення перемоги нинішніх бійців, які захищають державу від ворога, - мовив Роман Кульцман. - Впродовж останніх буремних подій ми є свідками справжнього героїзму та сили духу, який демонструють українські військові на Сході України. Мужність, самовідданість та віра героїв надихають нас, додають сил та наснаги йти вперед та перемагати!

Переконаний, нам вистачить мужності, сили духу, взаєморозуміння та мудрості, аби зберегти Україну єдиною і незалежною. Наше завдання сьогодні – множити силу і могутність нашої Батьківщини і робити все можливе для збереження її суверенності, подальшого соціально-економічного розвитку. Виконуючи свою роботу сумлінно, кожен із нас може зробити свій внесок у благородну справу зміцнення добробуту і стабільності нашої рідної Ковельщини та України» - зазначив посадовець виконавчої влади району. Насамкінець Роман Ярославович побажав міцного здоров’я, сили духу, віри і добра нашим захисникам, перемоги, миру та процвітання Україні, усім землякам – життєвих благ та всіляких гараздів.

У рамках церемонії нагородження, державні нагороди «За участь в антитерористичній операції» отримали десятки учасників АТО району. Почесною грамотою Ковельської районної державної адміністрації та Ковельської районної ради за сумлінне, високопрофесійне виконання військового обов’язку, мужність, вірність військовій присязі, вагомий особистий внесок у справу захисту незалежності і територіальної цілісності Української держави, активну громадянську позицію та з нагоди Дня захисника України відзначені старший лейтенант Збройних Сил України, старший офіцер відділення військового обліку та бронювання сержантів і солдатів запасу Ковельського об’єднаного міського військового комісаріату, учасник антитерористичної операції на Сході України Герасимків Василь Васильович, учасник антитерористичної операції на Сході України, старший оператор радіолокаційної групи військової частини А-1547, молодший сержант Збройних Сил України Демчук Павло Леонтійович, учасник антитерористичної операції на Сході України, воїн-інтернаціоналіст Зінчук Юрій Степанович, майор Збройних Сил України, начальник відділення військового обліку та бронювання сержантів і солдатів запасу Ковельського об’єднаного міського військового комісаріату, учасник антитерористичної операції на Сході України Оксенчук Ігор Дорофійович, учасник антитерористичної операції на Сході України Оніжук Тарас Євгенійович, учасник антитерористичної операції на Сході України Печенюк Василь Васильович. За вагомі особисті заслуги у боротьбі за відродження Української державності, відданість ідеалам свободи і демократії, активну громадянську позицію та з нагоди 77-ї річниці утворенняУкраїнської Повстанської Армії нагороджена колишня зв’язкова Української Повстанської Армії, учасниця національно-визвольних змагань, ветеран Другої світової війни Ганна Йонівна Зелена. За   вагомий особистий внесок в утвердження України як суверенної, демократичної держави, у справу духовного розвитку Ковельщини, активну громадянську позицію та з нагоди Дня захисника України відзначений настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці с. Кричевичі, військовий капелан Олександр Валентинович Добровольський. За вагомий особистий внесок в утвердження України як суверенної, демократичної держави, у зміцнення її обороноздатності, активну громадянську позицію та з нагоди Дня захисника України нагороджений Пшава Олександр Гнатович, завідувач сектору взаємодії з правоохоронними органами, оборонної і мобілізаційної роботи апарату   райдержадміністрації.

Найповажнішими гостями урочистої зустрічі, безперечно, є ветерани УПА та учасники бойових дій на Сході країни. Тож їхні виступи – це свідчення із перших вуст про пережите, про боротьбу за Україну зі зброєю в руках. Слово мали: заступник військового комісара Ковельського військкомату, начальник відділення комплектування – майор Андрій Середюк, учасник національно-визвольних змагань - ветеран Української Повстанської Армії Іван Шевко, учасник бойових дій на сході України, підполковник Збройних Сил України Володимир Шпіка.

Присутнім подарували тематичну концертну програму, яскраві вокальні композиції упродовж свята звучали у виконанні солістів РБК Ірини Корнелюк та Вадима Влащука, солістів БК с. Доротище Анастасії Гринь та Катерини Броїло, учасниць студії «Зорецвіт» Яни Оксентюк, Анни Валентюк, Валерії Василик (керівник Олег Корнелюк), вокалістів Анастасії Шпак, Андрія Мигулі та Петра Журавля, Анни Валентюк та Валерії Василик, Дарини Середи - солістки Центру культури і дозвілля селища Люблинець, народного аматорського хору працівників культури «Вишиванка».

Відділ з питань внутрішньої та інформаційної

політики апарату райдержадміністрації

Переглядів 1160

Галерея зображень