Версія для друку
П'ятниця, 08 листопада 2019 10:03

Без культури і мови немає народу

Без культури і мови немає народу

Не випадковим є той факт, що Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мисте­цтва і День української писемності та мови мають одну дату в календарі – 9 листопада. Адже у наш час мова, культура і писемність віді­грають винятково важ­ливу роль консолідуючої, об'є­дну­ючої сили для суспільства.

Українська мова, без перебільшення, є душею нації, її генетичним кодом, а без мови немає нації, без нації немає держави, без держави немає майбуття. Вона увібрала в себе найкращі та найвеличніші здобутки нашого народу, має своїх геніїв та визнана однією із найкрасивіших та наймелодійніших мов світу. Тож споконвіку слово і музика, пісня і танець, витвори майстрів народної творчості були виразниками національної ідеї, оберегами історичної пам'яті.

Сьогодні представники найбільш творчої галузі славетної Ковельщини   зібра­лись однією дружньою роди­ною, аби разом в урочистій атмосфері відзначити своє професійне свято.

У цей день ми складаємо шану людям, які слугують благородній справі – збере­женню та відродженню національної культури. Через книжкові фонди, музейні експозиції, осередки аматор­ського мистецтва українці долучаються до різнобарв'я рідної культури. Вікова традиція живиться талантами народного мистецтва, зміцнюючи ідентичність та самобутність української нації.

Наша Ковельщина надзви­чайно багата талановитими людьми. Творча робота пра­ців­ників культури та аматорів народного мистецтва вражає своєю неповторністю, коло­ритом, невичерпною енергією, а головне – щирістю. Їх майстерність та про­фесіоналізм зберігають і постійно збагачують українську культуру, а творчість аматорів засвідчує вірність рідному краю, краса якого втілюється в збереженні народних тра­дицій, звичаїв, обрядів. Важко переоцінити значущість місії працівників культури для соціального та духовного становлення громади Ко­вельщини.

Свідченням цього є реалізація творчих проєктів, обласних та районних творчих акцій, спрямованих на роз­виток культури і відродження духовності на Ковельщині.

Основним напрямком роботи закладів культури є діяльність аматорських ко­лекти­­вів. Їх в районі налі­чується 177, у яких займається 1671 учасник, з них у 82 дитячих – 810 учасників.

Гордістю району зали­шаю­ться "народні" та "зразкові" аматорські колективи, їх – 7. Новостворений молодіжний гурт "Колорит" районного будинку культури (керівник Ірина Михалевич) гідно представляє наш край за його межами.

Протягом нинішнього року аматорські колективи та окремі виконавці брали участь в обласних конкурсах і фести­валях: святково-обрядовому дійстві "Три празники в гості"; огляді-конкурсі інстру­ментальної музики "Калинова сопілка", присвяченому 148-й річниці від дня народження Лесі Українки; конкурсах різдвяно-новорічної атри­бутики "Символи різдвяних свят", писанки "Великоднє диво" серед учнів дитячих художніх шкіл, художніх відділів музичних шкіл, шкіл мистецтв; фестивалі вокально-хорового мистецтва, виконавців розмовного жанру ветеранів війни і праці, національно-визвольних змагань, присвяченому 74-й річниці Перемоги над нацизмом; мистецькому святі "Мамина колискова"; фестивалі-конкурсі народного танцю та духової музики "Луцьк – центр Європи"; фестивалі "Осінні барви Торчина", національної традиційної культури "Україн­ський коровай-сузір'я"; у Другому Всеукраїнському фестивалі повстанської пісні "За Україну", за її волю!".

На символічному кордоні Ковельського та Старовижів­ського районів в урочищі Яновище фольклорні гурти району вдруге представляли наш край у міжрайонному етнофестивалі "Гуртом ниву зажнемо".

Традиційно на Ковельщині щороку відбуваються обласне поетично-мистецьке свято "Лісова пісня" та обласний конкурс розмовного жанру "Мій любий краю" в Колодяжному. Цьогоріч ці заходи проходили у новому форматі, скликавши на Лесину землю представ­ників з різних куточків України, з-за кордону, представників районів Волині.

Успішно в районі функціо­нують 3 школи естетичного виховання, учні яких є постійними переможцями: Всеукраїн­ського дитячого телевізійного фестивалю "Соловейко України"; Все­українського фестивалю-конкурсу "Київський колорит"; Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості "Об'є­днаймося ж, брати мої!", присвяченого Шевченківським дням; Всеукраїнського конкурсу виконавців на сопілці та цимбалах "Волинська гукови­ця"; Всеукраїнському фести­валі сучасної пісні та популярної музики   "Червона рута"; Міжна­родному конкурсі баяністів-акордеоністів "Inter- Svitiazaccomuzic - 2019".

Пріоритетним напрямком роботи з дітьми є утвердження засад державності, виховання, патріотизму та поваги до історії, культури і традицій українського народу. Як резуль­тат, користувачі бібліотечних закладів району стали переможцями в обласних творчих конкурсах "Герої серед нас" та "Казку складаю сам"; обласній літературній вікторині "Душею журавліла до Волині", присвяченої 170-річчю від дня народження Олени Пчілки; всеукраїнському конкурсі "Книгоманія-2019".

Загалом, закладами культури району проводиться значний обсяг робіт, що сприяє утвердженню україн­ської державності, вихованню національної свідомості і патріотизму.

Тож щирі вітання з професійним святом та побажання творчих здобутків, миру та любові, втілення найяскравіших творчих ідей адресуємо керівнику відділу культури Ковельської районної державної адміністрації Тетяні Іванівні Матяшук та праців­никам відділу. Варто зазна­чити, що кожна подія, що має місце у рамках культурного життя району, відбувається за безпосередньою участю праців­ників відділу культури рай­держ­адміністрації, завжди творчо і професійно вони готують кожен районний уро­чистий захід до держав­них та професійних свят, пам'ятних дат.

Працівники відділу ку­льтури райдерж­адміні­страції та відпо­відних підрозділів об'єднаних терито­ріаль­них громад, районного будинку культури, клубних та бібліотечних установ району, викладачі спеціа­лізованих мистецьких навчальних закладів та учас­ники ама­торських колективів дарують лю­дям радість, наповнюють їхні душі світлими почу­ттями, навчають розуміти прекрасне, любити рідний край, пісню і танець свого народу.

Тож бажаємо Вам теплоти у серці, міцного здоров'я, щастя, благо­получчя, великих творчих успіхів і невичерпної наснаги. Нехай здійсня­ться всі Ваші життєві плани, надії і мрії, а кожен день Вашого життя буде світлим і сонячним, дарує радість творчого натхнення і життєвих перемог. З прий­дешнім професійним святом!

Відділ з питань внутрішньої та інформаційної політики апарату райдержадміністрації.

Переглядів 2596

Галерея зображень