Версія для друку
П'ятниця, 13 грудня 2019 15:58

Звернення керівництва району з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

Шановні жителі Ковельщини!

Щороку, 14 грудня, у дату завершення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, ми вшановуємо героїв-ліквідаторів найбільшої техногенної катастрофи у світі – аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Ця катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. Мільйони гектарів забруднених радіацією земель, лісів та водойм, втрата здоров’я сотень тисяч людей, чисельні людські жертви та зруйновані долі, її наслідки ще довго відчуватимуть на собі майбутні покоління.

Чорнобиль – не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків: пожежників, експлуатаційного персоналу Чорнобильської атомної електростанції, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. У 1986 році ліквідатори аварії на Чорнобильській АС здійснили неоціненний подвиг. Свідомі свого обов’язку і високої відповідальності перед майбутніми поколіннями, вони самовіддано, жертовно і без примусу ступили в ядерний вогонь та приборкали його, назавжди вкарбувавши свої імена в історію.

Кожен з учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АС - справжній герой, серед них - чимало наших земляків – жителів Ковельщини, котрі брали безпосередню участь в ліквідації наслідків найбільшої екологічної аварії ХХ століття, відроджували до нового життя обпалену радіацією землю. За порятунок світу вони заплатили найдорожчим - своїм здоров’ям та навіть життям.

Нині в управлінні соціального захисту населення райдержадміністрації на обліку перебуває 731 особа, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них І категорії – 30 осіб; ІІ категорії – 55; ІІІ категорії – 402 ( з них 19 ліквідаторів) , 227 дітей, потерпілих від Чорнобильської катастрофи та 17 сімей, які отримують пільги внаслідок втрати годувальника, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

В Ковельському районі проживає 28 учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, з них: І категорії – 7 осіб; ІІ категорії – 13 осіб; 3 категорії-3 особи та 5 вдів померлих ліквідаторів аварії на ЧАЕС.                     

Учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС І-ІІ категорїї надаються гарантовані державою компенсації та пільги, зокрема: 1) компенсація вартості харчування (2019 р. І кат. – 409,20 грн.; ІІ кат. – 204,60 грн.)

За 11 місяців 2019 року нараховано 242.0 тис. грн. на виплату щомісячної вартості харчування учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС І-ІІ категорій. Заборгованості немає.

2) Безкоштовне надання ліків за рецептами лікарів;

За цей період було прийнято 156 заяв та рецептів на загальну суму 130,5тис. грн.,та 6 заяв на відшкодування за зубопротезування на суму 14,4 тис. грн. Відшкодування коштів проводиться щоденно при поступленні заяв та пакету документів на проплату.    

3)Щорічна допомога на оздоровлення виплачується в порядку та розмірах, встановлених КМУ ( інваліди 1-2 групи – 120,00 грн.; інваліди 3 групи - 90,00 грн.; ІІ категорії – 100,00 грн.; ІІІ категорії - 75.00 грн.). За 11 місяців нараховано 20,0 тис. грн.

4) Із заявами на отримання путівок у 2019 році до управління соціального захисту населення звернулося 11 громадян першої категорії та 1 – заява на оздоровлення дитини - інваліда, інвалідність якої пов’язана з Чорнобильською катастрофою. Оздоровлено в 2019 році 7 осіб, потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС та дитину - інваліда, інвалідність якої пов’язана з Чорнобильською катастрофою

Згідно чинного законодавства учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС І та ІІ категорій надається 50-процентна   знижка   плати за користування житлом (квартирної плати, плати за утримання будинків), комунальними послугами (газ, електрична і теплова енергія, водопостачання, водовідведення та інші послуги) у межах середніх норм споживання, передбачених законом, телефоном (абонентна плата, оплата послуг електрозв'язку за місцеві телефонні розмови з квартирних телефонів при посекундному обліку їх тривалості).

Відрадно, що впродовж багатьох років досить активно та професійно відстоює права учасників ліквідації аварії на ЧАЕС – жителів району Громадська організація «Ліквідатори – інваліди Чорнобиля» (нині керівник- Віктор Люклянчук).

Тож щиро дякуємо та схиляємо голови перед тими, хто поклав своє життя та здоров’я на алтар порятунку десятків мільйонів людей. Бракує слів, аби зміряти Ваші самопожертву, мужність та доброту душі. Cвітла і вічна пам’ять загиблим героям-ліквідаторам та тим, хто відійшов у Вічність опісля!

Шановні ліквідатори! Зичимо Вам і Вашим рідним міцного здоров'я, життєвої енергії, щастя, добра та злагоди, спокою та довгих років життя! Нехай завжди поруч з Вами буде людська повага за Ваші добрі справи, за Ваш значний вклад у збереження життя на Землі.

Шановні земляки! Для нас усіх ця катастрофа має початок, але не має кінця. Цінуймо і бережімо Землю, ставмося з повагою до всього, дарованого природою, будьмо мудрими та раціональними!

Чорнобильські дзвони лунають над нами - і того відлуння вистачить ще не на одне покоління. Будьмо пильними, милосердними, вдячними!

З повагою, Роман Кульцман, перший заступник

голови районної державної адміністрації,

Андрій Броїло, голова районної ради.

Переглядів 835