Версія для друку
Четвер, 26 грудня 2019 16:47

Тепло дешевшає: Президент та Уряд запроваджують зниження вартості комунальних послуг

Тепло дешевшає: Президент та Уряд запроваджують зниження вартості комунальних послуг

Сума на тепло у платіжках знизиться на третину. Уже в грудні 2019 року, теплопостачальники мають можливість та можуть перерахувати платіжки, враховуючи зниження ціни на газ. Про це заявив Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук під час першого засідання Ради розвитку громад та територій.

Варто наголосити, що це рішення – не популістське. Немає ніякого «ручного керування» цінами, яке завжди призводило до великих заборгованостей і енергозалежності від Росії. Уряд застосував чисто ринкові принципи: йому вдалося зменшити ціну на газ, що використовується для опалення осель 2/3 українців – відповідно повинні зменшитися і тарифи.

– В Україні є два типи постачання. Приблизно 15 мільойонів домогосподарств – це те, з чим ми зараз працюємо. Приблизно 65% з них – це індивідуальне опалення. Це означає, що зусилля, спрямовані на мінімізацію цін на газ, уже відчутні для людей. Ми маємо поговорити про 35% населення, які використовують централізоване опалення. Зараз ціна на газ – 5132 гривень за 1 тисячу кубометрів. Це значно нижче, ніж у четвертому кварталі минулого року. Ми не можемо на це не реагувати, люди мають це відчути, – зауважив Глава Уряду. – Якщо газ подешевшав на 30%, це означає, що це має відобразитися у тарифі на тепло.

За словами Прем'єр-міністра України, всі відповідні інструменти для проведення перерахунку Уряд уже надав владі на місцях.

– Українці повинні відчути зміни у своїх платіжках вже зараз, а не через 3-5 років. Ми дали необхідний механізм. Тепер все залежить від того, наскільки швидко і ефективно спрацюють органи місцевого самоврядування, мери міст та теплокомуненерго – саме вони мають право переглянути цифри у платіжках громадян. Всі відповідні інструменти місцевій владі Президент і Уряд надали, – зауважив Олексій Гончарук.

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Переглядів 715