Версія для друку
П'ятниця, 27 грудня 2019 10:13

Національний земельний селектор

26 грудня відбувся національний земельний селектор щодо стану проходження земельної реформи в Україні та проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення».

     Захід провів заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький. В районній студії зв’язку – перший заступник голови райдержадміністрації Роман Кульцман, голови та спеціалісти-землевпорядники сільських рад, об’єднаних територіальних громад, представники управління регіонального розвитку райдержадміністрації.

     Розпочинаючи селектор, Тарас Висоцький запевнив, що сьогодні прийдуть надходження згідно програми компенсації відсотків за залученими кредитами (Постанови КМУ №300). Щодо виконання Постанови КМУ №106 (Державна фінансова підтримка розвитку фермерських господарств) та №107 (Підтримка галузі тваринництва), то наразі очікується кінцевий юридичний вердикт Верховного Суду України, куди подана касація. Кошти, передбачені у бюджеті для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства виплатять вчасно.

     Народний депутат України Артем Чорноморов інформував, що засідання аграрного комітету ВРУ відбудеться сьогодні з 16 до 21 години, 27 і 28 грудня – з 9 до 19 години. Всього аграрний комітет розглянув понад 2400 правок, на кожну з них регламентом виділено 3 хвилини.

     В рамках дискусій, за останні три місяці узгоджено наступні концепти:

Земля буде продаватися тільки українцям та компаніям, кінцевими бенефіціарами яких є українці. Все інше буде відчужено протягом року, або конфісковано на користь держави.Максимально закупити можна буде 10 тис.га землі. Згідно проведених досліджень, співвідношення земель у власності та в оренді залишатиметься 20/80 відповідно.Забезпечення доступними коштами. На наступний рік в держбюджеті передбачено 4 млрд. грн на проведення земельної реформи. Згідно попередні підрахунків цих коштів на 2020 рік буде достатньо, оскільки ринок землі запрацює щонайшвидше з 1 жовтня наступного року. На наступні роки закладатимуть більше коштів.

     Протягом січня буде вирішене питання фінансової підтримки галузі у 2020 році.

     Також, передбачається створення Державного земельного фонду, який надаватиме можливість власнику паю реалізувати свою власність державою через оформлення тристороннього договору.

     Під час другої частини селекторної наради учасники в обласних студіях зв’язку мали можливість поставити запитання Тарасу Висоцькому. Запитань було безліч, оскільки ринок землі – одне із найголовніших питань, яке сьогодні турбує усіх: власників землі, орендарів, мешканців України.

Переглядів 729

Галерея зображень