Версія для друку
Понеділок, 26 квітня 2021 12:13

Чорнобильська катастрофа: суворий урок та пересторога майбутнім поколінням

Звернення голови Волинської облдержадміністрації у зв’язку з Днем Чорнобильської трагедії

Все далі і далі відходить в історію трагічний день 26 квітня 1986 року. Цьогоріч минає 35 років відтоді, як світ сколихнула найбільша за масштабами та наслідками техногенна катастрофа двадцятого століття. Організація Об'єднаних Націй оголосила 26 квітня Міжнародним днем ​​пам'яті про Чорнобильську катастрофу.

Чорнобиль став суворим випробуванням і жорстоким уроком. Мільйони людей зазнали радіаційного опромінення, сотні тисяч – втратили здоров'я і дах, свою малу батьківщину. Непоправної шкоди зазнала природа, а 30-кілометрова територія навколо ЧАЕС і досі має назву «зона відчуження».

Військові і фахівці з усіх куточків країни працювали вдень і вночі, піддаючи своє життя небезпеці, ліквідовуючи наслідки аварії. Серед них були і 3,5 тис волинян, з яких живими на сьогодні залишились 1 874.  Разом з іншими ліквідаторами вони  проявили високий професіоналізм та мужність. Загалом на Волині нині проживає 124,1 тисячі громадян, які постраждали від впливу радіації внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС.

Сьогодні ми дякуємо всім, хто відважно встав на захист миру від ядерної небезпеки. Ми схиляємо голови перед світлою пам'яттю тих, хто ціною свого життя врятував людство в перші дні катастрофи. Вони стали прикладом самовідданості і патріотизму для нашої молоді.

У цей день, який назавжди залишив похмурий слід у нашій пам’яті, висловлюю сподівання, що більше ніколи не повториться трагедія, якою стала аварія на Чорнобильський АЕС. Позаяк увесь світ уже зрозумів, що використання атомної енергетики потребує великої відповідальності перед людством та навколишнім середовищем.

Зичу усім волинянам, а особливо ліквідаторам аварії та постраждалим від її наслідків, міцного здоров’я, миру, благополуччя та оптимізму.

Голова Волинської облдержадміністрації Юрій Погуляйко

Переглядів 481