Версія для друку
Середа, 08 червня 2022 19:54

В області фіксують ріст кишкових інфекційних захворювань

За словами епідеміологів захворюваність на коронавірусну інфекцію в області прогнозовано зменшується. Натомість досить нестійкою залишається епідеміологічна ситуація із захворюванням на інфекційні хвороби. Такі як гострі кишкові інфекції, сальмонельоз, вірусний гепатит A тощо. Поширюються інфекційні хвороби, переносниками яких є кліщі.

Епідемічну ситуацію в області обговорили сьогодні під час онлайн-брифінгу у Волинській ОВА. Спікери: заступниця генерального директора ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Ірина Єнжиєвська та заступниця начальника управління охорони здоров’я ОДА Тетяна Трач.

За словами Ірини Єнжиєвської аналіз інфекційної захворюваності в області свідчить про нестійку епідемічну ситуацію. За 5 місці 2022 року зафіксовано ріст інфекційних захворювань майже на 40 %, без врахування захворюваності на ГРВІ та COVID-19.

Зокрема за 5 місяців 2022 року захворіло 670 волинян проти 482 за аналогічний період минулого року.

Крім традиційних для нашої області інфекцій, існує ризик завозу в область холери із південних областей, де ця хвороба є ендемічною.

«В області існує чітка система моніторингу даної хвороби. Кожний підозрілий випадок підлягає окремому дослідженню. На сьогодні в області випадків кишкових інфекцій, у яких можна запідозрити холеру – не має», – зазначила Ірина Єнжиєвська.

Як і прогнозували епідеміологи, наразі поточна ситуація з поширенням коронавірусної інфекції в області – контрольована.

«У травні зафіксовано удвічі менше випадків, ніж у квітні, – зазначила Ірина Єнжиєвська. – На жаль, продовжуємо фіксувати летальні випадки захворювання на COVID-19. За останні 2 місяці померло 11 осіб. Загалом з початку року нараховуємо 264 смерті».

Важливу роль у зменшенні захворюваності відіграла імунізація населення. Наразі 45 % дорослого населення має одну дозу вакцини проти COVID-19, з них 43% отримали повний курс вакцинації.

Слід зазначити, що вакцинальна кампанія в області продовжується. В наявності є достатня кількість вакцини. Функціонує 88 пунктів щеплень, працює 26 мобільних бригад та 5 центрів вакцинації населення.

Особливої уваги з боку епідеміологів потребує ситуація із поширенням керованих інфекцій, від яких рятує рутинна вакцинація. Хоча рівень охоплення вакцинацією в області відповідає  загальнодержавному, занепокоєння у воєнний час викликає рівень охоплення дорослого населення від дифтерії та правцю, дітей 1 та 6 років проти кору.

На завершення Ірина Єнжиєвська нагадала основні правила для профілактики гострих кишкових інфекцій, в тому числі й холери, яка відноситься до особливо небезпечних інфекційних хвороб.

Правила доволі прості:

кип’ятіння води. Під час цього процесу гинуть усі небезпечні бактерії, в тому числі холерний вібріон;

особиста гігієна, зокрема часте миття рук;

потрібно стежити за якістю харчових продуктів, особливо якщо є сумніви до умов їх зберігання;

мити овочі та фрукти перед вживанням;

вживати продукти після якісної термічної обробки.

Переглядів 257