Версія для друку
Понеділок, 11 липня 2022 16:48

Про відповідальність за розголошення інформації, що може зашкодити країні під час війни

Нагадуємо, що 26 березня 2022 року Президент України Володимир Зеленський підписав закон про встановлення кримінальної відповідальності за несанкціоноване поширення інформації про переміщення чи розташування Збройних сил України, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану. Закон також було оприлюднено в «Голосі України», і 27 березня він набув чинності.

Ковельська районна військова адміністрація звертає увагу медіа та громадян на їх обов’язок дотримуватися вимог нового закону, адже це сприятиме якнайшвидшій перемозі над ворогом.

Ідеться про закон про внесення змін до Кримінального і Кримінального процесуального кодексів України щодо забезпечення протидії несанкціонованому розповсюдженню інформації про направлення, переміщення міжнародної військової допомоги в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших військових формувань, вчиненому в умовах воєнного або надзвичайного стану.

Згідно з нормами нового закону  заборонено оприлюднювати відео і фото з таким змістом:

траєкторія і місце потрапляння ракет;

назви вулиць, зупинки транспорту, магазинів, заводів тощо; переміщення українських військових, воєнних об’єктів;

робота української ППО; місце обстрілу чи потрапляння снаряду;

адреса, інформація з візуальною прив’язкою чи координати боїв;

номери автомобілів, бронетехніки; імена потерпілих або тих, хто загинув (окрім офіційних даних).

За порушення цих вимог передбачена кримінальна відповідальність – позбавлення волі від 3 до 12 років.

Якщо інформація про напрям руху чи переміщення зброї, боєприпасів на території України не розміщувалася у відкритому доступі Генштабом ЗСУ чи Міністерством оборони, або в офіційних джерелах відповідних структур країн-партнерів, повідомлення про їх розташування чи переміщення каратиметься позбавленням волі від 3 до 5 років.

За поширення відомостей про переміщення, рух, розташування  ЗСУ  чи військових формувань при можливості їхньої ідентифікації на місцевості  передбачено кару у вигляді позбавлення волі від 5 до 8 років.

Найбільше покарання передбачене за оприлюднення подібної інформації з корисливих міркувань або ж  за попередньою змовою чи з метою надання такої інформації країні-агресору – це позбавлення волі строком від восьми до дванадцяти років.

Відділ з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами Ковельської райдержадміністрації

Переглядів 284