Версія для друку
Четвер, 17 листопада 2022 19:09

У Міжнародний день толерантності Олена Зеленська у Києві презентувала друкований «Довідник безбар'єрності»

У Міжнародний день толерантності, який закликає шанувати рівність усіх людей без виключення, перша леді Олена Зеленська у Києві презентувала друкований «Довідник безбар'єрності».

«Довідник безбар'єрності» – гід з толерантної комунікації та взаємодії з різними людьми. Це унікальне мультиформатне видання: зі шрифтом Брайля, конгревним тисненням, QR-кодами на переклад українською жестовою мовою.

«Війна диктує умови, в яких змінюється все – як ззовні, так і всередині нас. Я не знаю на сьогодні жодної української родини, яку б не зачепила російська агресія – напряму або через її близьких. Але я знаю, людина, її життя, права, гідність, майбутнє, благополуччя – те, за що продовжуємо битися. Важливий компонент цього, базовий ціннісний принцип – етика спілкування і нашої взаємодії», – зазначила перша леді. 

За її словами, ідея проєкту з'явилася у листопаді 2020 року на зустрічі з учасниками спільноти «Бізнес без бар’єрів». Через майже рік було створено та запущено електронний «Довідник безбар'єрності», а презентація друкованої версії відбулася напередодні на Франкфуртському книжковому ярмарку.

Довідник відповідає на питання щодо етики комунікації та взаємодії з різними людьми. Зокрема, як коректно звертатися до цієї людини, яка на фронті втратила кінцівки. Як запропонувати допомогу людині з інвалідністю? Чи коректно брати під руку незрячу людину, коли супроводжуєте її? Чому, запрошуючи прогулятися людину на кріслі колісному, краще казати «пішли», а не «поїхали».

На презентації тема культури толерантної взаємодії звучала голосами людей, які чи не щодня стикається з такими ситуаціями. Так, спеціальними гостями заходу стали правозахисник та адвокат Масі Наєм, який втратив око через отримане поранення, Яна Лебєдєва, легкоатлетка-паралімпієць, Олександр Будько – втратив кінцівки внаслідок отриманих під Ізюмом поранень. Вони на власних історіях розповіли про важливість спілкування та взаємодії, заснованої на повазі до людини.

Перша леді наголосила, що продаж Довідника не передбачено. Найближчим часом книгу буде поширено серед  державних підприємств, національних та обласних бібліотек, де з нею може ознайомитися кожен охочий.

Водночас електронна версія посібника, яка постійно доповнюється актуальною інформацією, залишається доступною за посиланням https://bf.in.ua.

Переглядів 333