20 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Нормативно-правова база
Регуляторна політика
Цивільний захист
Звернення громадян
  • Запобігання проявам корупції
  • Публічна інформація
  • Соціально-економічний розвиток
    Спостережна комісія
    Інвестиційний довідник
  • Містобудування та архітектура
  • Бюджет, фінанси, податки та збори
  • Розрахунки за енергоносії
  • Енергозбереження
  • Публічні закупівлі
  • Соціальний захист населення
  • Протидія домашньому насильству
  • Все про COVID-19
  • Гуманітарний розвиток району
  • Влада і громадськість
  • Громадська рада
  • Прес-центр
  • Реформи в Україні
  • Європейська інтеграція
  • Виборець має знати
  • Інформація з установ району
  • Пасажирські перевезення
  • Охорона навколишнього природного середовища
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
     

    Публічні закупівлі

     
    zakypivli
    Головна>Прес-центр>Вшанували пам’ять борців за волю України
    Понеділок, 14 жовтня 2019 13:35

    Вшанували пам’ять борців за волю України

    В українському календарі чимало визначних та пам’ятних дат, адже на шляху до такої жаданої незалежності наш народ пройшов чимало випробувань: гула Україна у війнах та повстаннях, не раз топтав її землю загарбник, але, в усі часи, українці мужньо боролися за власну ідентичність та державність. 14 жовтня здавна було знаковим для наших предків. Українці, які завжди жили за заповідями Господніми та зі святою вірою у серці, в цей день вшановували пам’ять Покрови Пресвятої Богородиці. Із плином століть це свято набуло не лише релігійного, а й національного значення: волелюбні козаки, які зі зброєю в руках боронили свою Вітчизну та віру, були переконані, що Свята Покрова охороняє їх, а Божу Матір вважали своєю заступницею. А вже у ХХ столітті козацькі традиції знайшли своє продовження в ідеях новітніх борців за незалежність – учасників Української Повстанської Армії. Воїни УПА поставили собі за мету «боротись за повне визволення всіх українських земель і українського народу від загарбників та здобути Українську Самостійну Соборну Державу». Тому цей день символізує нерозривний зв'язок усіх поколінь захисників України: воїнів Київської Русі, козаків, учасників збройних формувань Української народної республіки, українців, які у складі збройних сил та партизанських формувань захищали Батьківщину у роки Другої світової війни, воїнів Української Повстанської Армії, а віднедавна ще й сучасних захисників України.

    Тож сьогодні біля пам’ятного знака «Борцям за волю України», що в селі Облапах, відбувся тематичний захід приурочений 77 –ій річниці створення Української Повстанської Армії. З цієї нагоди, як і щороку, тут зібралися представники районної та місцевої влади, громадських і політичних організацій, колишні вояки УПА, репресовані, громада села. В цій місцевості загинуло 74 вояки ОУН-УПА та 80 вояків були репресовані. Їх прізвища назавжди залишились в пам’яті земляків, вони увічнені і на меморіальних плитах пам’ятного знаку «Борцям за волю України». З вірою в перемогу та з молитвою на устах рушали до бою українські повстанці, вони ставили собі за мету «боротись за повне визволення всіх українських земель і українського народу від загарбників та здобути Українську Самостійну Соборну Державу».

    Велично звучить Державний Гімн України, ведучі свята привітали із Покровою Пресвятої Богородиці та 77-ю річницею створення Української Повстанської Армії. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять героїв, які віддали життя за нашу волю. Разом з настоятелем храму Святого Симеона Стовпника Отцем Любомиром, у спільній молитві, учасники зібрання просили у Бога вічного спокою для тих воїнів, які віддали у боротьбі за Україну найдорожче – своє життя. Учні місцевої школи, молодь, які прийшли вшанувати пам’ять героїв УПА, порадували присутніх повстанськими та народними піснями. Щемливо і ніжно звучали слова про пережиті повстанцями трагічні роки, їх любов до коханих і рідних.

    Звертаючись до учасниками зібрання, які прийшли вшанувати пам’ять полеглих героїв, перший заступник голови райдержадміністрації Роман Кульцман говорив, що сьогоднішній день є гарною нагодою ще раз зазирнути до сторінок історії та згадати про звитягу предків, які славетними звершеннями здобували й відстоювали українську свободу і незалежність. «На їхніх подвигах ми, українці, відроджуємо власну гідність і національну свідомість на справжніх патріотичних цінностях, які є основою нашої перемоги над будь-якими ворогами. І в сьогоднішній нелегкий для нашої держави час, сповідуючи жертовну відданість ідеям відновлення державності, національної гідності та свободи, як вояки ОУН-УПА, Герої Крут, Січові Стрільці, повстанці УНР і ЗУНР, Герої Небесної Сотні, сьогодні демонструють сучасні воїни АТО (ООС), виборюючи нашу свободу і незалежність на Східних рубежах України. Сьогодні все свідоме українство, всі ті хто вважає себе не тільки народом, а в першу чергу величною українською нацією, віддає данину шани і поваги тим, хто інтереси України, її державності поклали вище за власне життя, добробут і благополуччя своїх рідних і близьких. Схиляємо голови перед тими, хто довів високе звання Захисника власною кров’ю і доземно вклоняємось тим, хто заплатив за це своїм життям. Вшановуємо міцність духу наших славних предків та пишаємось хоробрістю сучасних героїв – захисників української землі!», - мовив Роман Ярославович.

    Дубівський сільський голова Роман Троцюк говорив про те, що у свідомості українського народу християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці є національним, адже символізує зв’язок поколінь, невмирущість героїчних традицій і дарує упевненість, що все в Україні буде добре.

    До підніжжя пам’ятного знаку «Борцям за волю України» та символічної стели загиблому земляку учаснику АТО Роману Данилевичу, учасники зібрання поклали осінні квіти, як символ щирої вдячності за подвиг і вічної пам’яті про Героїв.

    Варто зазначити, що  перебуваючи та території Дубівської об'єднаної територіальної громади, перед початком урочистого заходу, перший заступник голови райдержадміністрації Роман Кульцман разом із керівником Дубівської ОТГ Романом Троцюком відвідали могили загиблих учасників АТО – жителів громади, зокрема, Андрія Омелянюка, котрий похований на кладовищі у селі Дубове, Романа Данилевича та Ігора Кірєєва  - в Облапах. Посадовці низько схилили голови за полеглими Героями та зі смутком і болем у серці вшанували їх світлу пам'ять. Адже шанувати героїв і бути гідними громадянами України - святий обов’язок кожного із нас.

    Відділ з питань внутрішньої та інформаційної

    політики апарату райдержадміністрації

    Переглядів 1839
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Ковельська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Ковельській райдержадміністрації.
    Адреса: 45000, м. Ковель, вул. Незалежності, 73, факс (0332) 772959, E-mail: info@koveladm.gov.ua
    © 2014 koveladm.gov.ua