16 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Нормативно-правова база
Регуляторна політика
Цивільний захист
Звернення громадян
  • Запобігання проявам корупції
  • Публічна інформація
  • Соціально-економічний розвиток
    Спостережна комісія
    Інвестиційний довідник
  • Містобудування та архітектура
  • Бюджет, фінанси, податки та збори
  • Розрахунки за енергоносії
  • Енергозбереження
  • Публічні закупівлі
  • Соціальний захист населення
  • Протидія домашньому насильству
  • Все про COVID-19
  • Гуманітарний розвиток району
  • Влада і громадськість
  • Громадська рада
  • Прес-центр
  • Реформи в Україні
  • Європейська інтеграція
  • Виборець має знати
  • Інформація з установ району
  • Пасажирські перевезення
  • Охорона навколишнього природного середовища
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
     

    Публічні закупівлі

     
    zakypivli
    Головна>Прес-центр>З 8 листопада невакциновані проти COVID-19 працівники, які підлягають обов’язковим щепленням, будуть відсторонені від роботи
    Субота, 06 листопада 2021 12:37

    З 8 листопада невакциновані проти COVID-19 працівники, які підлягають обов’язковим щепленням, будуть відсторонені від роботи

    З понеділка, 8 листопада 2021 року, в Україні вступає в дію наказ Міністерства охорони здоров’я України від 04.10.2021 № 2153 «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням». Про це під час брифінгу щодо ситуації з протидією поширенню коронавірусної інфекції в області наголосила заступниця голови облдержадміністрації Людмила Тимощук.  

    «Відповідно до Наказу обов’язковим щепленням проти COVID-19 підлягають працівники центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів, місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів та закладів освіти, – повідомила заступниця очільника області. – Цей перелік визначений МОЗ у першу чергу для забезпечення безперебійної та безпечної роботи органів виконавчої влади на національному та місцевому рівнях та закладів освіти».

    Слід зазначити, що працівники вказаних підприємств мають високий ризик захворіти на COVID-19, оскільки мають багато соціальних контактів під час роботи. 

    Про правові наслідки у випадку ухилення або відмови від щеплення працівників зобов’язаний повідомити керівник підприємства. Працівники, які не мають COVID-сертифіката, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати до часу усунення причин, які зумовили відсторонення – тобто отримання щеплення. 

    «Не можуть бути відстороненими від роботи працівники, які мають протипоказання до вакцинації та надали відповідний медичний висновок, виданий закладом охорони здоров’я, а також ті, хто отримав принаймні одну дозу вакцини проти COVID-19», – наголосила Людмила Тимощук.

    Якщо під час перевірки уповноваженого органу виявиться, що на підприємстві працюють особи, які ухиляються або відмовляються від щеплення, у такому випадку йдеться про порушення статті 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення правил щодо карантину людей». Відповідальність за порушення вказаної статті для посадової особи складає від 34 тисяч гривень.

    Як повідомила заступниця голови облдержадміністрації, станом на 5 листопада у Волинській області охоплено вакцинацією 361 035  осіб. Одну дозу отримали 216 346 волинян (26 %), отримали дві дози та повністю імунізовані – 144 689 жителів області (18,1 %).

    «Загалом, 60% усіх українців позитивно ставляться до вакцинації від COVID-19, – зазначила Людмила Тимощук. – Адже як показують останні дослідження, вакциновані люди у 5 разів рідше заражаються та мають більш ніж у 10 разів нижчий ризик госпіталізації з COVID-19, ніж нещеплені. Однак, чимало українців, і в тому числі й волинян, ще досі сумнівається, чи потрібно робити щеплення. На жаль, вони недооцінюють ризики COVID-19  та прислухаються до міфів про щеплення. Адже штам коронавірусу «Дельта», який наразі панує в Європі, є удвічі заразнішим та небезпечнішим за інші штами і може викликати важчий перебіг захворювання».

    Відтак, заступниця очільника області нагадала, що захиститися від важкого перебігу хвороби, госпіталізації та смерті від COVID-19 допоможе вакцинація. При цьому найкращий захист вибудовується через 14 днів після отримання 2-ї дози вакцини. Усі вакцини в Україні перевіряється на їх безпечність та ефективність. 

    Окрім того, як зауважила Людмила Тимощук, не варто переживати за тимчасові симптоми, які з’являються після вакцинації. Такі реакції на місці щеплення як біль і набряк, або ж гарячка, озноб, головний біль, втомлюваність є нормальними та минають за кілька днів після вакцинації.

    «Звертаю увагу тих волинян, хто з певних причин пропустив дату введення 2-ї дози вакцини від COVID-19 – вам необхідно отримати її якнайшвидше, – звернулася заступниця голови облдержадміністрації до волинян. – Друга доза вакцини, введена раніше або пізніше рекомендованого інтервалу, зараховується до повного курсу вакцинації без необхідності повторення його спочатку. У будь-якому випадку дві дози вакцини дають кращий захист, ніж одна. Люди, які щепилися другою дозою з порушенням інтервалу, також отримають Міжнародне свідоцтво про вакцинацію та COVID-сертифікат». 

    Нагадаємо, що щепитися другою дозою антиковідної вакцини можна в будь-якому пункті чи центрі вакцинації в будь-якому куточку України, незалежно від того, де людина отримала першу дозу.

    На завершення Людмила Тимощук наголосила, що в Україні за підробку COVID-сертифікатів передбачена відповідальність. За минулий тиждень в Україні Нацполіція відкрила понад 80 проваджень за фактом підробки COVID-документів.

    Слід зазначити, що українці, які були щеплені від COVID-19 за кордоном, можуть отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію у свого сімейного лікаря в Україні.

    Що потрібно зробити для отримання такого документу? 

    Зверніться до сімейного лікаря або в будь-який пункт щеплення. Пред’явіть лікарю офіційно завірену довідку, яка підтверджує факт отримання 1-єї чи 2-х доз вакцини, зроблених за межами України. На підставі цієї довідки лікар внесе медичний запис до електронної системи охорони здоров’я (з позначкою про дані, внесені на основі вторинного джерела). Лікар роздрукує паперове Міжнародне свідоцтво про вакцинацію (якщо було зроблено два щеплення).

    Важливо, що за відсутності документа, який підтверджує факт вакцинації за кордоном, лікар не зможе внести дані до електронної системи охорони здоров’я. Відтак, видати Міжнародне свідоцтво також буде неможливо. 

    Управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

    Переглядів 425
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Ковельська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Ковельській райдержадміністрації.
    Адреса: 45000, м. Ковель, вул. Незалежності, 73, факс (0332) 772959, E-mail: info@koveladm.gov.ua
    © 2014 koveladm.gov.ua