25 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Нормативно-правова база
Регуляторна політика
Цивільний захист
Звернення громадян
  • Запобігання проявам корупції
  • Публічна інформація
  • Соціально-економічний розвиток
    Спостережна комісія
    Інвестиційний довідник
  • Містобудування та архітектура
  • Бюджет, фінанси, податки та збори
  • Розрахунки за енергоносії
  • Енергозбереження
  • Публічні закупівлі
  • Соціальний захист населення
  • Протидія домашньому насильству
  • Все про COVID-19
  • Гуманітарний розвиток району
  • Влада і громадськість
  • Громадська рада
  • Прес-центр
  • Реформи в Україні
  • Європейська інтеграція
  • Виборець має знати
  • Інформація з установ району
  • Пасажирські перевезення
  • Охорона навколишнього природного середовища
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
     

    Публічні закупівлі

     
    zakypivli
    Головна>Прес-центр>Про якість питної води та стан водопровідних мереж в районі
    П'ятниця, 14 січня 2022 15:19

    Про якість питної води та стан водопровідних мереж в районі

    Забезпечення населення району якісною питною водою в достатній кількості, реформування та розвиток водопровідно-каналізаційної мережі, підвищення ефективності та надійності її функціонування, поліпшення на цій основі стану здоров’я населення, відновлення, охорона та раціональне використання джерел питного водопостачання є одним із завдань державної політики у сфері питного водопостачання.

    Щорічно якість питної води в ряді населених пунктів району погіршується через забруднення водоносних горизонтів в результаті сільськогосподарської діяльності, відсутності санітарно-захисних зон тощо. Виходячи з цього, підвищується значення водоохоронних заходів, направлених на попередження виснаження водопостачання, поліпшення якості підземних вод, економного використання питної води.

    Станом на 01.01.2022 року централізованим питним водопостачанням в Ковельському районі забезпечені 2 міста, 6 селищ міського типу і частково 7 сільських населених пунктів; системами водовідведення – 2 міста, 7 селищ міського типу і частково 3 сільських населених пунктів.

    В районі послуги з централізованого водопостачання та водовідведення надають 9 комунальних підприємств відповідно до ліцензії, виданої Волинською облдержадміністрацією, а саме:

    - Ковельське УВКГ «Ковельводоканал» (м. Ковель, с. Дубове, с. Вербка, с. Воля-Ковельська – водопостачання та водовідведення, с. Зелена - лише водопостачання),

    - КП «Екокомунсервіс» (смт Люблинець),

    - КП «Наше селище» (смт Голоби - лише водовідведення),

    - КП «Любомльське ЖКГ» (м. Любомль),

    - Ратнівське ВУЖКГ (смт Ратне),

    - Старовижівське ВУЖКГ (смт Стара Вижівка – водопостачання та водовідведення, с. Седлище – лише водопостачання),

    - Турійське ЖКП (смт Турійськ),

    - Луківське КП «Комунальник (смт Луків),

    - КП «Добробут» (смт Шацьк – водопостачання та водовідведення, с. Самійличі, с. Хомичі – лише водопостачання).

    Загальна протяжність водопровідних мереж, які обслуговують вищезгадані підприємствами,  становить 184,7 км, з них ветхі та аварійні - 113,9 км, що становить 62% від загальної кількості; каналізаційних мереж - 192,5 км, з них аварійні – 94,8 км, що становить 49% від загальної кількості.

    Більшість водопровідних мереж експлуатуються 30-40 років без заміни і капітальних ремонтів. Тривала експлуатація водопровідних мереж і обладнання без якісного ремонту, їх фізична зношеність та часті прориви негативно впливають на якість питної води, що сприяє бактеріологічній забрудненості безпосередньо в розподільних мережах.

    В районі моніторинговий вибірковий контроль якості та безпечності питної води проводиться Ковельським районним відділом ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ» (далі – районний відділ).

    За інформацією районного відділу, станом на 7 грудня 2021 року в Ковельському районі відібрано та лабораторно досліджено воду питну з джерел централізованого водопостачання на мікробіологічні показники 154 проби, з них 7,1 % не відповідає гігієнічним нормативам та 138 проб на санітарно-хімічні, з них 13% не відповідає гігієнічним нормативам. З джерел нецентралізованого водопостачання на мікробіологічні показники досліджено 159 проб питної води (відсоток невідповідності становить 11,3%) та 562 на санітарно-хімічні (відсоток невідповідності становить 29,9 %).

    Особливу увагу надавалось організації водопостачання організованих дитячих колективів в період підготовки до навчального року, зокрема по:  

    Ковельській територіальній громаді: в 33-х навчальних закладах досліджено якість та безпечність питної води, відсоток невідповідності 9 %. Надіслані пропозиції щодо усунення невідповідності, були проведені повторні лабораторні дослідження води питної. Всі результати відповідають гігієнічним нормативам.

    Велицькій територіальній громаді: в 5 навчальних закладах відібрано проби питної води на мікробіологічні та санітарно-хімічні показники. Всі проби відповідають гігієнічним нормативам.

    Голобській територіальній громаді: в 6-ти освітніх закладах відібрано проби питної води на мікробіологічні та санітарно-хімічні показники (відсоток невідповідності становить 33,3 %). Надіслані пропозиції щодо усунення невідповідності, були проведені повторні лабораторні дослідження води питної. Всі результати відповідають гігієнічним нормативам.

    Колодяжненській територіальній громаді: в 14-ти освітніх закладах відібрано проби питної води на мікробіологічні та санітарно-хімічні показники (відсоток невідповідності становить 42,8 %). Надіслані пропозиції щодо усунення невідповідності, були проведені повторні лабораторні дослідження води питної. Всі результати відповідають гігієнічним нормативам.

    Дубівській територіальній громаді: в 7-ми освітніх закладах відібрано проби питної води на мікробіологічні та санітарно-хімічні показники (відсоток невідповідності становить 14,2 %). Надіслані пропозиції щодо усунення невідповідності, були проведені повторні лабораторні дослідження води питної. Всі результати відповідають гігієнічним нормативам.

    Люблинецькій територіальній громаді: в 5-ти освітніх закладах відібрано проби питної води на мікробіологічні та санітарно-хімічні показники (відсоток невідповідності становить 40 %). Надіслані пропозиції щодо усунення невідповідності, були проведені повторні лабораторні дослідження води питної. Всі результати відповідають гігієнічним нормативам.

    Поворській територіальній громаді: в 7-ми освітніх закладах відібрано проби питної води на мікробіологічні та санітарно-хімічні показники (відсоток невідповідності становить 28,5 %). Надіслані пропозиції щодо усунення невідповідності, були проведені повторні лабораторні дослідження води питної. Всі результати відповідають гігієнічним нормативам.

    Турійській територіальній громаді: в 33-х освітніх закладах відібрано проби питної води на мікробіологічні та санітарно-хімічні показники (відсоток невідповідності становить 15,2 %). Надіслані пропозиції щодо усунення невідповідності, були проведені повторні лабораторні дослідження води питної. Всі результати відповідають гігієнічним нормативам.

    Луківській територіальній громаді: в 5 навчальних закладах відібрано проби питної води на мікробіологічні та санітарно-хімічні показники. Всі проби відповідають гігієнічним нормативам.

    Дубечненській територіальній громаді: в 9-ти освітніх закладах відібрано проби питної води на мікробіологічні та санітарно-хімічні показники (відсоток невідповідності становить 33,3 %). Надіслані пропозиції щодо усунення невідповідності, повторно дослідження не проводились.

    Сереховичівській територіальній громаді: в 4-х освітніх закладах відібрано проби питної води на мікробіологічні та санітарно-хімічні показники (відсоток невідповідності становить 75 %). Надіслані пропозиції щодо усунення невідповідності, повторно дослідження не проводились.

    Смідинській територіальній громаді: в 9-ти освітніх закладах відібрано проби питної води на мікробіологічні та санітарно-хімічні показники (відсоток невідповідності становить 66,6 %). Надіслані пропозиції щодо усунення невідповідності, повторно дослідження не проводились.

    Старовижівській територіальній громаді: досліджено якість питної води в 10-ти загальноосвітніх та 7-ми дошкільних закладах (відсоток невідповідності становить 23,5 %). Надіслані пропозиції щодо усунення невідповідності, повторно дослідження не проводились.

    Любомльській територіальній громаді: в 4-х загальноосвітніх закладах відібрано проби питної води на мікробіологічні та санітарно-хімічні показники – всі досліджені зразки відповідають гігієнічним нормативам.

    Шацькій територіальній громаді: в 6-ти навчальних закладах досліджено якість та безпечність питної води, відсоток невідповідності 50%. Повторно не звертались.

    Рівненській територіальній громаді: досліджено 1 проба питної води на мікробіологічні та санітарно-хімічні показники. Показники безпеки відповідають гігієнічним нормативам, а за показниками якості проба води не відповідає по вмісту заліза. Надіслані пропозиції щодо усунення невідповідності, повторно дослідження не проводились.

    Головненській територіальній громаді: в закладі освіти відібрано 1 зразок питної води на мікробіологічні та санітарно-хімічні показники. Досліджена проба не відповідає санітарним нормам по мікробіологічним та санітарно-хімічним показникам, виявлено перевищення вмісту заліза. Надіслані пропозиції щодо усунення невідповідності, повторно дослідження не проводились.

             В навчальних закладах територіальних громад району, таких як: Вишнівська, Ратнівська, Заболоттівська, Забродівська, Велимченська та Самарівська лабораторні дослідження питної води Ковельським районним відділом, перед початком нового навчального року, не проводились.

    На виконання вимог Протоколу засідання Кабінету Міністрів України від 19.05.2010 року №20 (п.8.3) «Про попередження виникнення водонітратної метгемоглобінемії у дітей віком до 3 років» проведено  384 дослідження води шахтних та трубчастих колодязів в селах: Колодяжненської,  Поворської, Дубівської, Велицької, Голобської, Ковельської, Турійської та Дубечненської ТГ. Як і в попередні роки завищений вміст нітратів спостерігався в 29,6 % випадків.

    Окрім моніторингових досліджень, на виконання ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб», Ковельський районний  відділ атестований на проведення лабораторних досліджень питної води з індивідуальних джерел водопостачання за зверненням громадян на платній основі за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками у відповідності до ДсанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

    Станом на 7 грудня біжучого року випадків інфекційних захворювань пов’язаних з водним фактором передачі не зареєстровано, проте якість питної води за показниками безпечності у 24,7 % може бути ймовірним джерелом захворювань серед дитячого населення району.

    Управління регіонального розвитку

    райдержадміністрації

    Переглядів 323
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Ковельська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Ковельській райдержадміністрації.
    Адреса: 45000, м. Ковель, вул. Незалежності, 73, факс (0332) 772959, E-mail: info@koveladm.gov.ua
    © 2014 koveladm.gov.ua