27 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Нормативно-правова база
Регуляторна політика
Цивільний захист
Звернення громадян
  • Запобігання проявам корупції
  • Публічна інформація
  • Соціально-економічний розвиток
    Спостережна комісія
    Інвестиційний довідник
  • Містобудування та архітектура
  • Бюджет, фінанси, податки та збори
  • Розрахунки за енергоносії
  • Енергозбереження
  • Публічні закупівлі
  • Соціальний захист населення
  • Протидія домашньому насильству
  • Все про COVID-19
  • Гуманітарний розвиток району
  • Влада і громадськість
  • Громадська рада
  • Прес-центр
  • Реформи в Україні
  • Європейська інтеграція
  • Виборець має знати
  • Інформація з установ району
  • Пасажирські перевезення
  • Охорона навколишнього природного середовища
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
     

    Публічні закупівлі

     
    zakypivli
    Головна>Прес-центр>Не допустити розповсюдження збудника африканської чуми свиней
    Понеділок, 18 березня 2024 16:08

    Не допустити розповсюдження збудника африканської чуми свиней

    У зв’язку з встановленням випадку африканської  чуми серед диких свиней (АЧС) Буцинського лісництва Філії «Ковельське лісове господарство» ДП «Ліси України» (квартал 54, виділ 10 урочище «Тополя»)  та з метою запобігання поширення збудника АЧС на території району, 18 березня 2024 року, під головуванням першого заступника голови Ковельської районної державної адміністрації, відбулось  позачергове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Ковельській районній державній адміністрації.

    Члени комісії заслухали інформацію головного спеціаліста Ковельського районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області, який доповів, що  14 березня 2024 року, близько 19.00 год., при обході лісових угідь єгерем Філії «Ковельське лісове господарство» ДП «Ліси України» було знайдено два трупи диких свиней в Буцинському лісництві кв. 54, виділ 10, урочище «Тополя».  Про даний факт було оперативно повідомлено керівництво Філії «Ковельське лісове господарство» ДП «Ліси України»  а також  районне управління Держпродспоживслужби.

    Уже наступного дня, о 9.30 год. на місце події було організовано виїзд комісії, членами якої  проведено розтин загиблих тварин, відбір проб паталогічного матеріалу. Трупи тварини захоронено, проведено дезінфекцію місця загибелі, спецодягу, інструментарію. Патматеріал невідкладно доставлено у  ДУ «Волинська регіональна державна лабораторія державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів», відповідно до експертного висновку якої від 16.03.2024 року №001708 п.м./24  у пробах  біоматеріалу було встановлено діагноз - африканська чума свиней.

    Спеціалістами ветеринарної медицини Ковельського району Старовижівського відділу з 18.03.2024 року проводиться подвірне обстеження свинопоголів’я в населеному пункті с. Синове, паралельно надано інформацію користувачам мисливських угідь з метою обстеження їх території на предмет виявлення нових хворих та загиблих тварин, чого наразі не зафіксовано.

    Члени Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Ковельській районній державній адміністрації прийняли рішення від 18.03.2024 року, згідно з яким визнано неблагополучним пунктом щодо африканської чуми свиней (далі АЧС) – територію Філії « Ковельське лісове господарство» ДП «Ліси України» Буцинське лісництво, епізоотичне вогнище квартал 54 виділ 10 ур. «Тополя». Встановлено зону захисту – територію, в радіусі до 3 км навколо  неблагополучного пункту мисливських угідь території Філії «Ковельське лісове господарство» ДП «Ліси України» Буцинського лісництва квартал 54 виділ 10  ур. «Тополя».  Одночасно встановлено зону спостереження - територію в радіусі 10 км від зовнішніх меж зони захисту: із східної сторони  населені пункти  - с.Синове, с.Соколище, с.Шкроби.

    Рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Ковельській райдержадміністрації затверджено «План заходів по локалізації та ліквідації спалаху африканської чуми свиней у дикій фауні лісового масиву територію Філії «Ковельське лісове господарство» ДП «Ліси України» Буцинське лісництво квартал 54 відділ 10 ур. «Тополя»» (далі – План заходів), який невідкладно доведений до виконавців.

    Спеціалісти Ковельського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області, представники Сереховичівської сільської ради залучені до проведення широкої роз’яснювальної роботи серед населення та власників тварин про небезпеку африканської чуми свиней та заходи біозахисту приватних господарств громадян та підприємств діяльність яких пов’язана з вирощуванням та обігом свиней. Користувачів мисливських угідь всіх форм власності зобов’язано подати чисельність диких кабанів на підконтрольних територіях а також провести обстеження території всіх мисливських угідь з метою виявлення   трупів диких свиней та підозрілих у захворюванні, інформацію про проведену роботу щоденно подавати Ковельському районному управлінню для подальшого інформування ГУ Держпродспоживслужби у Волинській  області.

    План заходів передбачає посилення співпраці Ковельського районного управління  ГУ Держпродспоживслужби у Волинській  області та Ковельського районного управлінню поліції ГУНП у Волинській області щодо профілактики особливо небезпечних хвороб, зокрема африканської чуми свиней, активізацію діяльності мобільних груп з метою реалізації заходів, спрямованих на ліквідацію та недопущення поширення епізоотій, забезпечення дієвого  контролю за переміщенням живих свиней та продукції з них на території району. У районі вживаються невідкладні заходи  щодо припинення діяльності стихійних ринків та інших несанкціонованих місць торгівлі живими тваринами та продукцією тваринного походження, заборонено реалізацію продукції тваринного походження без наявності супровідних ветеринарних документів. 

    Карантин з неблагополучного пункту, за рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Ковельській районній державній адміністрації може бути знятий не раніше, ніж через 40 днів після проведення всіх заходів згідно Плану заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання.

    Довідково:   АЧС не становить небезпеки для людей, на неї хворіють лише дикі та свійські свині всіх видів, порід та статевовікових груп. Смертність при даному захворюванні становить 100 відсотків. Заходів профілактики та лікування захворювання немає. Вірус АЧС залишається життєздатним за несприятливих умов зовнішнього середовища, зокрема до висихання та гниття. Охолодження (особливо заморожування) консервує, а прогрівання     (впродовж години до температури понад 50 градусів) знезаражує  збудник.

    Основним шляхом передачі є контакт із зараженими свинями або їх трупами, транспортом, обладнанням, взуттям та одягом. А також через уражені корми, кормові відходи, що містять заражену свинину (рештки м’ясних продуктів, страв із свинини, відходів від забою). Основний чинник поширення АЧС -  люди, які порушують або не дотримуються правил  біобезпеки.

    Відділ організаційної, інформаційної діяльності

    та комунікацій з громадськістю апарату

    Ковельської райдержадміністрації

    Переглядів 155
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Ковельська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Ковельській райдержадміністрації.
    Адреса: 45000, м. Ковель, вул. Незалежності, 73, факс (0332) 772959, E-mail: info@koveladm.gov.ua
    © 2014 koveladm.gov.ua