19 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Нормативно-правова база
Регуляторна політика
Цивільний захист
Звернення громадян
  • Запобігання проявам корупції
  • Публічна інформація
  • Соціально-економічний розвиток
    Спостережна комісія
    Інвестиційний довідник
  • Містобудування та архітектура
  • Бюджет, фінанси, податки та збори
  • Розрахунки за енергоносії
  • Енергозбереження
  • Публічні закупівлі
  • Соціальний захист населення
  • Протидія домашньому насильству
  • Все про COVID-19
  • Гуманітарний розвиток району
  • Влада і громадськість
  • Громадська рада
  • Прес-центр
  • Реформи в Україні
  • Європейська інтеграція
  • Виборець має знати
  • Інформація з установ району
  • Пасажирські перевезення
  • Охорона навколишнього природного середовища
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
     

    Публічні закупівлі

     
    zakypivli
    Четвер, 25 липня 2019 10:41

    Уперше в історії України була створена система координації всіх реформ європейської та євроатлантичної інтеграції – звіт Віце-прем`єр-міністра Іванни Климпуш-Цинцадзе

    Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе презентувала Звіт за час своєї роботи в Уряді (з 2016 до 2019 рр).

    «Мені випала честь стати першим в історії України Віце-прем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. Понад три роки я наполегливо працювала над тим, аби забезпечити системну, послідовну та ефективну співпрацю з ЄС і НАТО, реалізацію Угоди про асоціацію та зміцнення обороноздатності країни відповідно до принципів та підходів НАТО. Головним підсумком моєї роботи є те, що вперше питання повноправного членства у ЄС та Альянсі стали не мрією, а цілком зрозумілою метою та практичним завданням, що вже реалізується на практиці», - зазначила Віце-прем’єр-міністр під час звіту.

    Вона наголосила, що ці два напрями – курс на ЄС і НАТО – тісно пов’язані між собою. Значною мірою йдеться про одні і ті ж реформи, зокрема, спрямовані на зміцнення демократичних основ держави, її модернізацію відповідно до найкращих світових практик.  Під час звіту Віце-прем’єр-міністр окреслила досягнуті результати за основними напрямками своєї діяльності.

    Говорячи про побудову інституційної спроможності для реалізації стратегічного курсу країни, вона зазначила, що фундамент для зближення з ЄС та НАТО довелося будувати фактично з нуля, адже за часів президентства Януковича в державних структурах були знищені всі підрозділи і механізми інтеграції. Був оновлений Урядовий офіс координації європейської та євроатлантичної інтеграції, посилений кадровий потенціал міністерств та відомств. Підготовлено нову команду з понад 300 фахівців-євроатлантистів,  які розуміють, що таке стандарти НАТО і готові їх впроваджувати у своїх міністерствах.

    Під керівництвом Віце-прем’єр-міністра  за підтримки Євросоюзу був запущений процес побудови нової державної служби. У 10 міністерствах створено Директорати із формування державних політик та стратегічного планування, залучено понад 500 професійних фахівців.

    Важливою функцією Віце-прем’єр-міністра була координація всіх євроінтеграційних процесів.  «Культура співпраці не притаманна українській політиці та держапарату. Кожне відомство тягнуло ковдру на себе й не ділилося інформацією. Наразі маємо налагоджену систему міжвідомчої комунікації та координації виконання нашого порядку денного у діалозі з ЄС та НАТО», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.  За її ініціативи відновлено постійну роботу міжвідомчої Комісії з питань координації євроатлантичної інтеграції України, запроваджено практику регулярних нарад заступників міністрів з питань євроінтеграції,  налагоджено процес стратегічного планування.  «Я вірю в інституції, професіоналізм та стратегічне планування, які, можливо, зараз «не у моді». Бо лише вони допоможуть нам трансформувати країну, а ніяк не погрози всіх звільнити чи люструвати», - підкреслила Віце-прем`єр-міністр.   

    Як приклади вона навела ухвалений у 2017 році покроковий План заходів з виконання Угоди, за виконання якого відповідальні 106 органів влади; Дорожню карту законодавчого забезпечення виконання Угоди про асоціацію на 2018-2019 роки з переліком конкретних законопроектів, які необхідно ухвалити задля виконання Угоди про асоціацію; он-лайн моніторингову систему «Пульс Угоди», яка відстежує прогрес виконання Угоди в кожній сфері. За підсумками виконання завдань, запланованих на 2018 рік, Угода виконана на 56%. Загальний прогрес виконання усіх зобов’язань, передбачених Угодою до 2024 року, складає 44%.

    Розроблено візію нового порядку денного відносин Україна-ЄС, яка базується на глибокій секторальній інтеграції у рамках Угоди про асоціацію з ЄС. Разом з профільними міністерствами розроблено алгоритм поглиблення інтеграції з ЄС у пріоритетних сферах: цифровий та енергетичний ринки, митниця, питання юстиції, свободи та безпеки, а також підписання Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (Угода ACAA).

    Окремо Віце-прем’єр-міністр наголосила на важливості діалогу з представниками громадянського суспільства, подякувавши їм за плідну співпрацю. «Закликаю представників громадськості виступити з чіткою заявою щодо збереження та посилення інституційної основи зближення України з ЄС та НАТО. Адже саме профільні громадські організації відіграли важливу роль у побудові всіх механізмів, потрібних для інтеграції», - підкреслила представниця Уряду.

    Вона анонсувала transition book з європейської та євроатлантичної інтеграції (документ-інструкція для наступного Уряду), підготовлений Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції під політичним керівництвом Віце-прем`єр-міністра. «Він дає розуміння, де ми зараз у діалозі з ЄС та НАТО, чітко окреслює подальші кроки для реалізації наявних в України можливостей. Крім цього, в ньому здійснено аналіз основоположних проблем та викликів в контексті виконання Угоди про асоціацію, зокрема, на рівні міністерств. Мета цього документа – забезпечити спадкоємність, передбачуваність, а отже, ефективність нашого руху до ЄС та НАТО. Вперше в історії України можемо показати приклад цивілізованої передачі влади. Ігнорування напрацювань фахівців Урядового офісу означатиме саботаж стратегічного курсу країни», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.  

    Подібна робота була здійснена і за напрямом співпраці з НАТО. Річна національна програма Україна-НАТО не поступається програмам на виконання Планів дій щодо членства країн, які потім увійшли в Альянс, ані за формою, ані за змістом. Таким чином Україна почала реалізовувати стратегічні реформи та інші заходи, необхідні для забезпечення цілеспрямованої та системної підготовки України до членства в НАТО.

    «Зусилля України із побудови системного та взаємовигідного діалогу з НАТО отримали потужну підтримку Альянсу. У Києві було відкрито повномасштабне дипломатичне Представництво НАТО. Жодна країна, яка не є членом Альянсу, не має такого унікального представництва, як Україна. Альянс визнає прагнення України стати повноправним членом і готовий підтримувати її на шляху реформ», - підкреслила Віце-прем`єр-міністр.

    Окремо вона розповіла про інформаційно-роз’яснювальну роботу  щодо мети, сутності та переваг європейської та євроатлантичної інтеграції, а також про великий напрям роботи з координації політики рівності чоловіків та жінок. Питання рівності жінок та чоловіків вперше в історії незалежної України було пріоритезовано у Програмі дій Уряду. Створено посаду Урядового уповноваженого із питань гендерної політики; ухвалено фундаментальні документи у сфері рівності та захисту прав жінок. Питання рівних прав і можливостей жінок і чоловіків стали невід’ємною частиною реформи сектору безпеки та оборони України, знято більшість обмежень щодо посад та звань жінок у цьому секторі та щодо вступу дівчат до військових ліцеїв. 

    Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила стурбованість заявами про можливе скорочення в Уряді посади Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, а також про можливе об’єднання парламентських комітетів  з міжнародної політики та європейської інтеграції.  «Скорочення посади загальмує весь процес. Президент, безперечно, керує зовнішньою політикою, але саме Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції забезпечує постійний діалог з ЄС та НАТО на дуже практичному рівні. Необхідно не ліквідовувати, а розширювати повноваження цієї людини. Зокрема, Віце-прем’єр-міністр повинен мати право вето при розгляді Урядом проектів нормативно-правових актів, що суперечать Угоді про асоціацію та можуть стати на заваді нашому вступу до ЄС і НАТО. Урядовий офіс повинен отримати право законодавчої ініціативи, тобто право самостійно подавати на розгляд Уряду проекти законів та актів», - зазначила Віце-прем`єр-міністр.

    «Наразі я бачу реальні загрози для продовження європейського та євроатлантичного курсу країни, а саме, зникнення цього питання з числа пріоритетів керівництва держави, знищення інституційної основи, а також ризик втрати попередніх напрацювань», - додала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона наголосила на тому, що в питаннях зближення з ЄС і НАТО Україна має демонструвати проактивність, як це відбувалося дотепер. Адже більшість ініціатив, які були потім сприйняті європейськими партнерами та реалізовані, виходила саме з боку України, завдяки наполегливості та цілеспрямованості євроінтеграційної команди і єдності різних інституцій щодо стратегічного курсу.

    Віце-прем`єр-міністр зазначила, що ще один напрям був пріоритетним в її діяльності, хоч і не був закріпленим за нею. «Це донесення до міжнародної спільноти правди про агресію Росії. Ми маємо використовувати кожну можливість під час міжнародних заходів, зустрічей, інтерв’ю закордонним медіа. Голос України має і далі потужно звучати на всіх авторитетних міжнародних майданчиках. Інформаційна війна, яку веде проти нас Росія за кордоном, не менш небезпечна, аніж війна на Донбасі», - наголосила представниця Уряду.

    На презентації звіту були присутні представники ЗМІ та громадських і міжнародних організацій, які співпрацювали з Офісом Віце-прем’єр-міністра.

    Служба Віце-прем'єр-міністра України

    Переглядів 1732 Останнє редагування П'ятниця, 20 вересня 2019 10:43
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Ковельська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Ковельській райдержадміністрації.
    Адреса: 45000, м. Ковель, вул. Незалежності, 73, факс (0332) 772959, E-mail: info@koveladm.gov.ua
    © 2014 koveladm.gov.ua